12-05-2009

Daar gaan we weer!

Arme Arie Slob. Hij zegt iets over het opnemen van creationisme in het openbaar onderwijs en online media duikelen over elkaar heen om hem te kakken te zetten. Enkel spot zal zijn deel zijn, op subtiele en minder subtiele wijze. Toch denk ik dat hij geen spijt krijgt van zijn uitspraken, zo principieel zijn hij en de ChristenUnie namelijk ook wel weer.

Dat is gek, want zijn uitspraken zijn niet alleen imagotechnisch gezien wat spijtig ("Daar heb je ze weer..."), maar ze zijn ook echt dom. Het heeft er alle schijn van dat Slob wil dat er ook in de biologieles aandacht komt voor het creationisme en niet alleen in de godsdienstles. Dat laatste lijkt me namelijk heel gangbaar en normaal. Teach the controversy, heet het standpunt op z'n Amerikaans. Evolutie en bijbelse schepping naast elkaar, in het immer muffe klaslokaal vol opgezette dieren en vergeelde posters (ik put even uit mijn geheugen).

Maar dat lijkt natuurlijk nergens op, een wetenschappelijke, toetsbare theorie naast een religieus dogma. Door de vergelijking met elkaar worden zowel wetenschap als geloof te kort gedaan. De wetenschapper die z'n leven lang werkt aan wat neerkomt op het vervolmaken van het bewijs voor evolutie zal net zo ongelukkig worden als de gelovige die zijn rotsvaste overtuiging vergeleken ziet worden met een theorie die door nieuwe bevindingen kan veranderen. Ook al waren wetenschap en geloof ooit twee handen op één buik en is de wetenschap gefundeerd op bepaalde metafysische beginselen, zijn het inmiddels twee volkomen verschillende werelden die beide in hun waarde gelaten moeten worden. De belangrijkste taak van de ene is natuurlijke verschijnselen te verklaren, de voornaamste rol van de andere is het leven zin te geven.

Ik verbaas me echt over de zienswijze van Slob. Hij vindt het blijkbaar vanzelfsprekend dat ook openbare scholen net als hem overtuigd zijn dat áls er iets is als een scheppende, bovennatuurlijke, persoonlijke kracht, deze wel de christelijke god moet zijn. Ik kan er met m'n baseballcap niet bij... Het is al bijzonder moeilijk overeenstemming te krijgen over het bestaan van zo'n kracht, laat staan zijn precieze religieuze voorkeuren. Zelfs als denkbeelden verrassend dicht bij elkaar staan (katholicisme/protestantisme), blijft er blijkbaar reden genoeg voor twistpunten en scheiding. Toch hoopt Slob dat openbare scholen zonder morren zijn favoriete religieuze denkbeelden opnemen in hun onderwijs.

Ik sta werkelijk perplex van die gedachtengang; ik kan er eigenlijk niet eens om lachen. Alsof het vanzelfsprekend is dat christendom de enige serieus te nemen religie is. Als Slobs plannetje al zou doorgaan, zouden na verloop van tijd moslims en hindoes en ontelbare andere religieuze groepen ook gaan ijveren voor het laten opnemen van hun creatiemythen. Ik weet zeker dat Slob het minder leuk zal vinden als de verhalen uit de Rig Veda en de Babylonische Enuma Elish samen met zijn geliefde Genesis als gelijkwaardige 'alternatieve theorieën' worden gepresenteerd. Geen mens die daar iets tegenin kan brengen. Mooi gevalletje van dittum. Voor biologie zal in het lesuur weinig tijd overblijven.

Arie, besteed je spreektijd met de media toch beter. Er zijn in ons land genoeg echte problemen met realistische oplossingen waar mensen graag je mening over willen horen.

2 opmerkingen:

  1. Erg sterk stuk. Eén van je beste. En volgens mij schuiven we steeds sterker in elkaars richting op qua opvattingen op dit punt. Jij verdedigt hier zelfs het religieuze belang van een boedelscheiding. Ik was gisteren trouwens bij een zeer interessante lezing van Charles Taylor over a secular age. Koop trouw van zaterdag voor een samenvatting, erg sterk. Hij heeft dingen te zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thanks, het duurde 100 berichten, maar dan heb je ook wat :) Moet vaker in een opwelling schrijven.

    Komt dat van Taylor niet in de online editie van Trouw? Als Lobke op de site mag, dan Taylor toch ook?

    BeantwoordenVerwijderen