17-03-2010

Weg met Huub

Ach en wee, de Rooms-Katholieke Kerk mot de teksten van Huub Oosterhuis niet meer. Ik vind het helemaal niet erg dat er een stukje progressiviteit en nuance uit de Kerk verdwijnt.

Huub is een beetje een nep-gelovige. Dat zeg ik overigens als atheïst. Hij maakt er een sport van om liederen en preken te schrijven zonder de woorden God of Jezus te gebruiken. Geen wonder dat de Roomsen hem in de strijd tegen de versnellende aftakeling de wacht aanzeggen. Ik betwijfel of hernieuwde radicaliteit de Kerk zal redden, maar toch juich ik deze stap toe. Noem het hoognodig cultuurbehoud. Kerken hóren behoudend en dogmatisch te zijn! Als alle christenen progressieve en vrijzinnige Huubjes worden, valt er voor ons areligieuzen nergens meer tegenaan te schoppen. Dan tellen homo's en mensen met een andere mening opeens mee en dan is de lol er vanaf. Dat moeten we niet willen, om met de woorden van Balkenende te spreken.

Dus Huub, wegwezen met je politiek correcte preken en liederen. Schrijf maar een boek als je je ideeën over gerechtigheid en naastenliefde (gaap) zo graag wilt verkondigen. Als je maar van de oerconservatieve ziel van de Kerk afblijft!

2 opmerkingen: